Spinaalista lihasatrofiaa sairastavien lasten perheistä voi tulla lapsen hoidon asiantuntijoita. Huoltajat ymmärtävät ja tietävät muita paremmin, että SMA:ta sairastavasta lapsesta huolehtiminen on ympärivuorokautista työtä. ELÄMÄÄSMA:N KANSSA

Kuvissa/videoissa esiintyvät henkilöt ovat oikeita potilaita, ja heidän tarinoidensa käyttämiseen on saatu potilaiden ja heidän perheidensä suostumus. Valokuvat on tarkoitettu vain havainnollistamistarkoituksiin.

YMPÄRIVUO­ROKAUTINEN
HOITO ALKAA KOTOA

Huoltajat ymmärtävät spinaalista lihasatrofiaa sairastavan ihmisen tarpeet niin hyvin, että heillä on paras käsitys arkea helpottavista vinkeistä.

Omaishoitajat tekevät kaikkensa saadakseen SMA:ta sairastavalle lapselleen kaiken tarvittavan monimutkaisten lääketieteellisten laitteiden hallinnasta, kodin muutosten tekemiseen ja päivittäisten tavaroiden räätälöintiin.

Seuraavassa osiossa on joitain käytännön vinkkejä ja ehdotuksia päivittäisiksi ratkaisuiksi todellisten omaishoitajien kokemuksista, joista voi olla hyötyä SMA-lapsen hoidossa.

Tiedot tässä osiossa perustuvat SMA:ta sairastavien lasten vanhempien ja omaishoitajien mielipiteisiin ja kokemuksiin, eikä niitä pidä ottaa vaihtoehtona terveydenhuollon ammattilaisen antamille neuvoille.

Aktiviteetit ja muutostyöt

“Paljon venyttelyä, kurkottelua ja kantamista. Tavoitteemme on valmistella lasta itsenäiseen elämään ihan kaikessa, mitä teemme joka päivä. Hän vie itse murokulhon tiskipöydälle – se on painava, mutta tehtävä käy terapiasta. Nostamista, pitelemistä, kantamista – ne pienet asiat ovat tärkeitä.”

"Ostimme verhoiluliikkeestä vaahtomuovia, jolla pystymme säätämään pyörätuolin istuimen syvyyttä tai korkeutta. Olemme ostaneet hieman tarvittavaa suuremman pyörätuolin, jossa on ”kasvunvaraa”. Sovitamme sen pojallemme sopivaksi lisäämällä selän taakse pehmustetta, jolloin hän siirtyy istuimella edemmäs."

"Mukaudumme ja etsimme uuden normaalin. Emme suhtaudu häneen mitenkään erilaisena – hän on yksi meistä ja osallistuu kaikkeen, mitä teemme. Kun vaikkapa piirrämme tai väritämme pöydän ääressä, kiinnitämme hänen paperinsa teipillä pöytään."

"Apuvälinekeskuksesta löytyy vaikka mitä! Sen palvelut ovat edullisia tai ilmaisia, ja valtaosa tarvittavista tavaroista löytyy usein sieltä (pyörätuolit, wc-istuimen tuet, apuvälinekeinut jne.)."

"Vahavärit ja lyijykynät eivät ole ongelma, mutta lapseni on toisinaan vaikea irrottaa tussin korkkia. Kävin läpi kaikki mahdolliset tussimerkit, kunnes löysin sellaisen, jonka korkki lähtee irti helposti."

Kohti itsenäisyyttä

“Kylpyhuoneessa on muki ja pieni vati tyttäremme hampaiden pesua varten. Hän pystyy pesemään hampaansa istuallaan ja meidän tarvitsee vain huuhdella vati. Meidän selkämme voivat paremmin, koska emme yritä pitää häntä pystyssä pesualtaan vieressä, ja hampaidenpesu on turvallisempaa myös hänen kannaltaan.”

“Ostimme edullisen sylitason, jotta lapsemme voivat istua helposti lattialla, eikä meidän tarvitse pelätä, että he putoavat tuolilta tai sohvalta. Kovan alustan päällä voi kirjoittaa tai leikkiä. Jos laitamme heille jalkatuet, kun he istuvat lattialla jalat suorassa edessään, myös terapia hoituu samalla.”

“Yritämme pitää lapsemme mahdollisimman omatoimisena. Jätämme aina mukin valmiiksi jääkaapin oven vesiautomaattiin. Jos tyttöä janottaa, hän voi ottaa itse vettä keittiöstä, eikä hänen tarvitse kurkotella kaappiin.”

Ravintovinkkejä

“Itse tehdyt mehujäät maistuvat hyvälle ja niissä voi käyttää terveellisiä raaka-aineita. Lapset voivat oman makunsa mukaan haukata niistä palan tai imeskellä niitä. Ostimme mehujäämuotteja, jotka täytämme mansikoilla, kuorituilla appelsiinisiivuilla ja vedellä. Helppo, terveellinen välipala!”

“Smoothiet ovat suosikkimme! Laitamme niihin kaikenlaisia ravintoaineita, myös lisäravinteita. Ne ovat helppoja juoda ja ravitsevia.”

Asunnon muutostyöt

“Olemme vaihtaneet kokolattiamatot mahdollisuuksien mukaan kovaan, sileään lattiamateriaaliin koko talossa. Se poistaa kitkaongelmat ja helpottaa lastemme liikkumista, mutta myös siivoaminen on helpompaa, kun lapset painelevat ympäri taloa toisinaan likaisillakin pyörätuoleillaan! Olemme hankkineet mattoja ja leikkialustoja pehmeiksi alueiksi, jotta meidän ei tarvitse pelätä, että lapsemme kaatuvat ja lyövät päänsä kovaan lattiaan.”

“Olohuoneemme on käytännössä täysin avoin tila. Olemme kyllä yrittäneet löytää sopivia huonekaluja, mutta emme ole vielä löytäneet sellaisia ratkaisuja, että lapsemme pystyisivät toimimaan aktiivisesti kaikenlaisilla pyörällisillä laitteillaan. Olemme vain muuttaneet huoneen käyttötarkoitusta siten, että lapsilla on enemmän tilaa liikkua.”

“Vaihdoimme kylpyhuoneeseen pesualtaat, joiden luokse pääsee pyörätuolilla, ja lisäsimme pitkävipuisen hanan, johon tyttäremmekin ylettyy.”

VÄLINEET

Apuvälineteknologia ja apuvälineet voivat auttaa omatoimisuuden lisäämisessä ja hoidon optimoinnissa. Seuraavan apuvälineluettelon avulla voit tutustua joihinkin saatavana oleviin vaihtoehtoihin.

Huomaa, ettei luettelo sisällä kaikkia mahdollisia välineitä.

Keskustele hoitotiimin kanssa lapsellesi mahdollisesti hyödyllisistä vaihtoehdoista.

Huomaa, ettei luettelo sisällä kaikkia mahdollisia välineitä.

Keskustele hoitotiimin kanssa lapsellesi mahdollisesti hyödyllisistä vaihtoehdoista.

Erityisrattaat

Erityisrattaat ovat kevyempi, helpommin kuljetettava vaihtoehto pyörätuolille. Ne on myös helpompi ottaa mukaan autoon. Niihin voidaan asentaa mukavaa asentoa tukevia lisävarusteita. Rattaita käytetään usein niin kauan, että lapsi on tarpeeksi suuri käyttämään pyörätuolia.

Selvitä vakuutusyhtiöltä, mitä vakuutuksesi korvaa.

Yskityslaite

Yskityslaite auttaa yskimään tehokkaammin. Laite vie keuhkoihin asteittain ilmaa sisäänhengityksen aikana ja vaihtaa virtauksen nopeasti uloshengitykseksi, jolloin lima poistuu keuhkoista ja se voidaan poistaa suusta imulaitteella.

Pulssioksimetri

Pulssioksimetri mittaa veren happipitoisuutta pienen sormeen tai varpaaseen asetettavan anturillisen puristimen tai teipin avulla. Lapset, joilla on spinaalinen lihasatrofia, voivat tarvita hengityksen tukemista etenkin nukkuessaan, jos veren happitaso laskee liian alhaiseksi.

Autosänky

Lapsi pystyy autosängyssä matkustamaan mukavammin makuuasennossa. Sängyt on tarkoitettu käytettäväksi tavallisen autonistuimen päällä etenkin lapsilla, joilla on vaikea spinaalinen lihasatrofia ja apnean tai happisaturaation laskun riski. Keskustele hoitotiimin kanssa lapsellesi mahdollisesti hyödyllisistä vaihtoehdoista.

Keskustele hoitotiimin kanssa lapsellesi mahdollisesti hyödyllisistä vaihtoehdoista.

Pyörätuoli

Saatavana on monenlaisia pyörätuoleja, sekä manuaalisia että sähköpyörätuoleja. Manuaalisia pyörätuoleja voidaan ohjata tuolista käsin, tai hoitaja voi työntää niitä. Sähköpyörätuoleja ohjataan sähköisesti yleensä ohjaussauvalla, jolloin henkilö pystyy liikkumaan ilman muiden apua.

Jos lihasvoimassa tai ‑ hallinnassa on ongelmia, ohjaussauva voidaan sijoittaa eri kohtaan ja mukauttaa potilaan tarpeisiin sopivaksi.

Kaksoispaine­hengityskone (BiPAP)

BiPAP-kone tuo keuhkoihin suuren määrän ilmaa sisäänhengityksen aikana, jolloin keuhkot täyttyvät paremmin kuin spinaalista lihasatrofiaa sairastavan henkilön hengittäessä ilman avustusta. Kone laskee painetta uloshengityksen aikana normaalimman hengityksen mahdollistamiseksi.1

Kävelyteline

Jos lapsi ei pysty seisomaan ilman tukea, kävelyteline voi auttaa häntä olemaan pystyasennossa. Kävelyteline siirtää painoa luustolle, mikä voi parantaa luuston lujuutta ja lihasvoimaa. Joissakin kävelytelineissä on pyörät (liikkuvat kävelytelineet), toisissa ei.

A HELPING HAND

Many patient organisations support families with loans for necessary medical equipment. Make sure to connect with the SMA patient organisation in your country to check if this service is available.

The people featured on this website are part of Together in SMA

Every child with SMA is different, and so too are their needs.
For more information, it may be helpful to read the full guide here:

OTA YHTEYTTÄ

saadaksesi lisätietoja siitä, miten voit olla osa SMA-yhteisöä.

Tutustu yhteisöihin

Kuvissa/videoissa esiintyvät henkilöt ovat oikeita potilaita, ja heidän tarinoidensa käyttämiseen on saatu potilaiden ja heidän perheidensä suostumus. Valokuvat on tarkoitettu vain havainnollistamistarkoituksiin.

Viitteet

1. Breathing Basics: Respiratory Care for Children with Spinal Muscular Atrophy 2019. Available at: https://www.curesma.org/wp-content/uploads/2019/07/breathing-basics.pdf.